Ze života tanečníka mezi 4 stěnami. Jak zůstat volný?

Tanečníci náhle ztratili luxus studií a pódií, kde se mohli protahovat a létat vzduchem místností a divadel. Umělci však neumí zůstat v klidu a tak hledají způsoby, jak zůstat aktivní.

Jenomže já mám doma rozvíjejícího se umělce. Malou 9letou mažoretku, která se tomuto cvičení věnuje od 3 let. Maminky a tatínci, soustředíme se na učení, na vaření a na home office a nezbývá čas na vedlejší aktivitu vašeho malého tanečníka. 

Zastavte

Zjistila jsem, že když do naší rutiny učení, vaření a uklízení vnesu alespoň kousek jejího oblíbeného kroužku, přinesu zároveň i jinou, veselejší, hezčí atmosféru. Odlehčila jsem nám a jí vrátila radost z cvičení. Jsem hrdá, když ji vidím a sama se učím a vidím, co na trénincích cvičí. Hodiny tráví u úkolů, počítače, záda kulatá nohy houpající se ve vzduchu, tak napřed to tělíčko protáhneme, než začne cvičit sestavy. A víte co? Přidám se, sice nevysedávám, ale jsem stále na nohou a takové protáhnutí s dcerkou nám přinese další kupu smíchu a uvolnění.  Jako bývalá tanečnice, ukážu vám cviky, které mohou cvičit děti, rodiče nebo už větší tanečníci doma. 

Představuji vám mou dceru Isabelu. Ahoj!


A jdeme na první cvik.


1. Protáhnutí stehenních svalů

Tyto svaly se táhnou od kyčle až dolů ke kolenům. Často bývají bolestivé, ztuhlé nebo cítíte nepohodlí z věčného sezení, nebo z opakujících se nárazů (cviků).


Lehněte si na záda, pokrčte kolena. Sklopte kolena na jednu stranu a vrchní nohu natáhněte. Hlavu otočte druhým směrem. Trup a ramena zůstávají na místě. Takhle napočítejte dvakrát do 30. A protáhněte druhou stranu.



2. Napínač stehenní povázky


Zní to jako kapitola v dětské knížce, ale jde o sval na lidském stehně, funguje jako vnitřní “rotátor” kyčle. Při tomto protažení položte kotník na druhé koleno a pomalu pokládejte z jedné strany na druhou, poté nohy vyměňte.




3. Protažení lýtek


Vaše lýtka tvoří dva hlavní svaly, dvojhlavý sval lýtkový a hlouběji uložený šikmý sval lýtkový. Oba tyto svaly většinou pracují přesčas se všemi skoky, rotacemi a našlapováním v tanečním světě. Že jsme ale doma, neznamená, že tyto svaly zapomeneme, atak pro lehčí návrat na parket procvičujeme díky tomuto cviku. 


Začněte s tím, že uděláte krok vpřed. Ujistěte se, že zadní chodidlo není stočeno ven. Patu držte na zemi, chytněte se madla, stolu, nebo topení, pokud ztrácíte rovnováhu. chcete-li více protahovat, přenášejte váhu na zadní nohu a zpět na přední. A počítejte do 30.



Slyším au?


4. Protažení palce u nohy


Jak zvláštní. Věřte, že i tento cvik je důležitý pro tanečníky a je i zvláštně příjemný.


Stoupněte si ke zdi, ke skříni nebo, v našem případě, k posteli a položte si chodidlo na plochu. Pomalu táhněte nohu dolů po ploše, dokud neucítíte tahání v úseku podél spodní části chodidla.





Popsala jsem vám 4 cviky k protažení těch míst, které, jako tanečníci používáte a na které nesmíme v této době zapomenout. Samozřejmostí jsou cviky, které vám Isabela ukáže na dalších fotkách. Každé mažoretkové úterý a čtvrtek začíná těmito cviky.


Protažení krku a ramen. Bez těchto cviků já ráno nevstanu.


A protože je to přece jen mažoretka, potřebuje protáhnout zápěstí, aby se nám neumotalo zranění. Stejně tak kotníky. Při kroužení kotníky jsem hrála křupavou symfonii. Asi přidám k ranní rutině v posteli (poznámka do deníčku). A nakonec ještě nějaké to protažení zad. 


Po celou dobu jsme měly otevřené okno pro čerstvý vzduch a láhev s čistou vodou. Důležitá součást domácího cvičení, nezapomeňte že lockdown se nevztahuje k oknům. Ty mějte otevřená a tělo se nejlépe čistí a odpočine s čistou vlažnou vodou. Myslím si, že se jsme se společně rozehřály, zasmály jsme se a já jsme se ještě poučila jejím sestavám v mažoretkách. Zároveň jsem se ujistila, že já mažoretkou určitě nebudu.


Výsledek domácího cvičení?


Neucítíte změnu. Teď jste se podivili, já vím, ale myslím to tak, že až se vrátíte zpět do studií, tělocvičen, na parket a do divadel, vaše tělo nepocítí fakt, že několik měsíců necvičilo na svém známém místě. Neucítíte, že jste unavení, ztuhlí, nebo bolaví. Budete pokračovat tam, kde jste před toule nehezkou dobou skončili. Vy, nebo vaše malé já.


Nejnovější

Video

Instagram