Jak si vybrat taneční sneakery?

Sneakery - dancerky - taneční tenisky
 
Sneakery patří k jedné z nejoblíbenějších kategorií taneční obuvi. Používají je tanečníci různých tanečních stylů. Od lidovek, přes disco, fitnes, zumbu, společenské tance, ale jsou s oblibou využívány i učitely tance.

Nejprve bychom si měli vybrat, zda potřebujeme nízké sneakery nebo sneakery s vysokým střihem - kotníkové. Popravdě, modelů vysokých sneakers se vyrábí méně. Rádi je mají chlapci i dívky, kteří tančí lidovky. Měkký materiál v oblasti kotníků tlumí sílu srazů, které jsou typické pro lidový tanec a chrání tak kotníky.




Důležitá je i podrážka. Ta může být celá nebo dělená.

  • Celá podrážka se vyrábí většinou z kůže (přičemž pata je vyrobena většinou z gumy). Tyto modely jsou vhodné pro tanečníky, kteří potřebují trošku lepší skluz, rotaci. Nejčastěji si je kupují opět tanečníci lidových tanců a také taneční pedagogové.
  • Dělená podrážka umožňuje krásné propnutí nártu a zdůrazní klenbu nohy. Vyrábí se z gumy, je stabilní, velmi často žádaná. Nebo je z TPU materiálu, který je hladší a nezanechává na baletizole stopy.
  • Někdy bývá přední část gumové podrážky potažena látkou, která se časem opotřebuje. Tanečníci si tuto látku následně zvyknou obstřihnout. V podstatě jde jen o velmi malý rozdíl oproti klasické dělené gumové podrážce. Modely s podrážkou podšitou látkou a bez podšití mají jinak stejný střih.


Svršek Sneakerů může být různorodý

  • Plátěný svršek je pevnější.
  • Síťovaný svršek (mesh tkanina) je prodyšnější.
  • Kožené sneakery mají dlouhou výdrž.

Obecně vydrží dancerky (pokud nebereme v úvahu, že roste nožka) 2-6 let. I proto jsou možná tak oblíbené. Při výběru velikostí počítejte s tím, že se mají tendenci roztáhnout o číslo, číslo a půl. Proto je vždy vhodnější vybrat si velikost, která je tak akorát, přesná. Je samozřejmé, že se při tréninku chodidlo zpotí a sneakry se při pohybu náročnějším než je chůze přizpůsobojú. Pokud Vám už noha neroste a koupili jste si větší sneakry mohou se roztáhnout tak, že při pohybu Vám o pár týdnů budou volné. A to není dobré.

Základní materiál svršku bývá kombinovaný s například kůží, česanou kůží, případně s umělým materiálem PU. Sneakery se vyrábějí i v různých barevných alternativách.


Výběr Sneakers je široký, modely se pravidelně mění. Věříme, že si najdete ten "Váš" ... :-)

Nejnovější

Video

Instagram