Důležité pravdy ze života tanečníka, o kterých se nemluví.

To, co vidíte na pódiu je sice fascinující, ale neodráží to plně celou realitu, která se odehrává v zákulisí. Muži a ženy, kteří tráví svůj čas skákáním a točením se pro naše potěšení obětují pro tanec víc, než si asi většina z nás dokáže představit.

Po přečtení několika rozhovorů s elitními sólisty a členy těch největších uměleckých sborů a dlouhých letech prožitých v tanečním prostředí jsem pro vás připravil následující seznam 10 pravd ze života vrcholového tanečníka.

  • Záběr

Jsou tanečníci, kteří dávají sedm představení týdně, v pěti různých souborech, či jiných představeních a kostýmy si někdy mění i během přestávky, aby stihli tančit dvě různé role.

  • Rutina

Ranní trénink, nekonečné zkoušky, představení, kostýmové zkoušky,  relaxační terapie, vlasy, make-up a opět trénink. Dvanácti hodinový pracovní den je běžná součást života profesionálního tanečníka.

  • Extrém

Sedm představení během jednoho víkendu. Někteří tanečníci takto vystupují v rozpětí pátečního večera, až nedělního odpoledne a pak přes týden kromě tréninků zvládají další představení.

  • Rivalita

Taneční skupiny navenek jeví rodinou atmosféru, častokrát je to však v rámci souboru boj o pozice a postavení na parketu. Naštěstí to na konci dne většinou skončí soudržnosti mezi tanečníky, jelikož každý ze skupiny prožije mnoho vzestupů a  pádů z  výšek.

  •  Plat

Podle baletního rozboru novin New York Times je průměrný plat tanečníka v souboru mezi 1100 - 2100 $ týdně v závislosti na zkušenosti a smlouvě. Na Slovensku to je samozřejmě podstatně méně a pouze vášeň a radost z tance udržují tanečníky při tom, aby to dělali. Peníze to určitě nejsou.


  • Nebezpečí

Vrcholový tanec můžeme řadit k nebezepečnémým druhům umění. Každodenní zranění a návštěvy terapeuta mezi tanečními hodinami nejsou ojedinělým jevem. Kariéra tanečníka často končí v bolestech a s vážnými fyzickými deformacemi.

  • Všichni za jednoho

Každý tanečník ví, že v tanečním souboru, či skupině málokdy máte vlastní šatnu. Přidělí vám skříňku, věšák, poličku, sdílíte lavičku i zrcadlo. Avšak i přesto je důležité, aby každý měl dostatečný osobní prostor.

  • Dieta

Člověk by si myslel, že baletní tanečníci a tanečnice drží speciální dietu. Pokud se to vysloveně nevyžaduje, tak jejich každodenní fyzický výkon je dostatečný na to, aby si mohli dopřát jíst to, na co mají chuť. Neplatí to samozřejmě paušálně, jsou i tanečníci, pro které je dieta každodenním pravidlem.

  • Zadní vrátka

Tanec není jediné živobytí tanečníků. Každý z nich ví, že se to nedá dělat věčně a tak ti, kteří nemají ambice se stát choreografy, režiséry či trenéry si budují své zázemí i v jiných oblastech.

  • Obět a sebezapření

Bývá pravidlem, že úspěch a profesionalita v určité oblasti si vyberou svou daň jinde. Tanečníci i mnozí jiní umělci musí léta svého života věnovat kariéře a tvrdým tréninkům místo zábavy a rodiny.


Je nádhera vidět, že i navzdory všemu výše zmíněnému vidíme po světě tisíce vášnivých tanečníků, kteří dělají tanec a žijí tanec s naplněním, radostí a s maximálním oddáním se tanci. Životní příběh těchto tanečníků není smutný, je v první řadě o lásce a vášni pro to, co dělají.

Nejnovější

Video

Instagram