Pozor na to, co pijete. Můžete si spíše ublížit než uhasit žízeň

Tanec a žízeň jdou ruku v ruce! Všichni víme, že doplňování pitného režimu je důležité, ale neměli byste pít cokoli. Pokud si vážíte svého tance a svého zdraví je důležité zvolit správné nápoje k uhašení žízně. Obecně platí, že většina nápojů je v pořádku. Nicméně, některé mohou mít vážné zdravotní následky a je třeba se jim vyhnout. Zde přinášíme seznam:

Energetické nápoje

V USA FDA vyšetřuje hlášená úmrtí a zranění spojená s těmito kofeinovými bombami. Dále se zvažuje akční omezení energetických nápojů na základě klamavé reklamy. Jeden energetický nápoj má zhruba stejné množství cukru jako 30 Jelly beans bonbónů. Jedná se pouze o nárazovou "energii", kterou dostanete. Ta není ani tak z cukru, ale z kofeinu, jelikož v každé plechovce je od 200-350 mg kofeinu.
Skutečná taneční energie přichází pouze tehdy, pokud jíte a metabolizujete skutečné jídlo. Vysoká hladina cukru v energetických nápojích činí krátký výbuch rychle uvolněné energie, díky kofeinu, který stimuluje centrální nervový systém. Jistě, trochu kofeinu je v pořádku a může vás učinit čilejším. Nicméně, přebytek kofeinu každý den vytváří u tanečníků vyšší riziko zranění ze tří hlavních důvodů:

  • Kofein potlačuje chuť k jídlu a to Vás činí nervózním
  • Energetické nápoje vedou ke zvýšeným ztrátám tekutin z těla, které se projevují únavou a špatnou stabilitou
  • Energetické nápoje a jiné nápoje s vysokým obsahem kofeinu jsou často kyselé, což může vést ke zvýšeným ztrátám vápníku z kostí, tím k vyššímu riziku únavových zlomenin

Šťávy, prášky a šejkry s nadměrnými dávkami vitamínů

Obecně platí, že tělo nevstřebává živiny dobře, když se berou v nepřirozeně vysokých dávkách najednou. Naše těla vstřebávají živiny nejlépe, pokud byly získány z opravdového jídla, protože potraviny obsahují další faktory, které pomáhají vitamíny vstřebat. Tanečníci by měli užívat různé vitamínové doplňky s opatrností, včetně nápojů obsahujících tyto doplňky.
Vitamíny skupiny B se často přidávají do džusů a energetických nápojů. Ale jen velmi málo lidí skutečně trpí nedostatkem vitamínů skupiny B. Vitamíny B samy o sobě vám energii nedodají. Tu dodávají pouze sacharidy, tuky a bílkoviny.
Dávejte pozor také na práškové nápoje s vitamínem C. Člověk obvykle potřebuje 45-85 mg vitamínu C za den, ne 1000mg! Takový vitamín C je pouze ve formě kyseliny askorbové, která je-li užívána ve vysokých dávkách má za následek ztrátu vápníku z kostí a tím riziko únavových zlomenin .
Některé doplňky jsou v pořádku a mohou být zapotřebí. Vitamin D, například, je obtížné dostat ze svého jídelníčku a tanečníci nejsou vždy na slunci. Takže doplnění na hranici 400-600 IU je prospěšné, ne víc! Vitamíny D v extrémně vysokých dávkách mohou být toxické.

Slazené nápoje

Tanečníci si nemohou dovolit pít prázdné kalorie. Spousta limonád, čajů a šťáv může mít více cukru než pytel bonbonů. Takzvané dietní nebo nápoje bez cukru mají umělá sladidla, která mohou být až 600krát sladší než běžný stolní cukr. Pouze mění naše vnímání sladkého pomocí změny vnímání chuťových receptorů v ústech. Tak postupně můžeme ztratit sladkou radost z letní jahody nebo v zimě z mrkve.
Cukrové alkoholy (xylitol, sorbitol, atd.) jsou také nízkokalorické, ale při vyšší konzumaci mohou způsobit žaludeční nevolnost a plynatost. Dokonce i tvz. přírodní sladidla jsou chemicky vyráběna. Nenechte se zmást termínem „přirozené“... naprosto nesmyslné. Ty můžeme dostat v přírodní formě pouze pokud jde o maso, kuře...
Ženy, které pravidelně pijí sladké nápoje, mohou mít vyšší riziko srdečních onemocnění a mrtvice, a to iv případě, že nemají nadváhu. Sladké nápoje jsou faktorem, který ovlivňuje velikost pasu ženy, i když její váha zůstane stejná. Jen malá změna pitného režimu může učinit velký rozdíl ve velikosti obvodu ženského pasu.                                                                                                                                                                                                
 
 
Zdroj informácií : 
Malinauskas BM et al.  A survey of energy drink consumption patterns among college students. 2007  www.nutritionj.com/content/6/1/35www.nytimes.com/2012/11/16/business/scrutiny-of-energy-drinks-grows.html FDA Investigation into adverse effects of energy drinks. ufts University Health and Nutrition Newsletter 2013.
 

Nejnovější

Video

Instagram