Jak vybrat správné jazzovky

Obuv na jazzový tanec, neboli jazzovky patří mezi základní výbavu každého tanečníka. Je proto důležité aby jazzovky sedly a pocit z tance byl co nejlepší. V tom se Vám budu v dnešním článku snažit být nápomocný.

Pojďme tedy na to. Na co bychom si měli dát pozor při výběru správné jazzovky?

  1. je potřeba si uvědomit na jaký druh tance jazzovky potřebujete
  2. vybíráme podle věku tanečníka
  3. podle nároku na kvalitu a finančního limitu
  4. podle barvy (pokud jde o obutí do choreografie)
  5. nekupujte taneční boty s nadměrkem (taneční boty nejsou bačkory k televizi, musí přesně sedět aby pedagog viděl práci chodidla)



A teď základní informace, jak se jazzovky od sebe odlišují!

  • STŘIH

- vysoké (kotníkové), oblíbené mezi folklórními soubory

- nízké klasické vhodné na jazzový tanec, contemporary, scénický tanec a pod.

- zavazování na tkaničky

- nasouvací bez tkaniček (slip on)

Jak jsem zmínil vysoké jazzovky využívají často tanečníci folklórních souborů, například slovenská Lúčnica. Oproti tomu na klasický jazz je častěji používána nízká bota. Zavazování na tkaničku nebo nasouvání je spíše osobní preferencí tanečníka a není natolik ovlivněné tanečním stylem. I když například mažoretky mají oblíbené špíše nasouvací jazzovky bez tkaniček.

  • PODRÁŽKA

- celá vhodná pro lidové tance, začínající tanečníky

- dělená využívají na jazzový, scénický, contemporary tanec

- gumová oblíbená pro disco dance, majorette, akrobatický rock n´ roll

- semišová opět vhodná pro jazzový, scénický, contemporary tanec

Z výše uvedého bych chtěl zdůraznit vhodnost celé (nedělené) podrážky pro tanečníky lidových tanců. Tento typ je vhodnější pro nášlap přez patu než jazzovky s dělenou podrážkou (zvláště u malých tanečnic). Dále zásadní rozdíl je ve vhodnosti gumové podrážky pro disco dance, mažoretky, sportovní rocn ń roll. Tato podrážka je vhodnější pro stabilitu u akrobatických prvků (doskoky, odrazy). Naopak u jazzového tance je vhodnější semišová podrážka kvůli lepšímu skluzu a rotaci (např. při piruetách).

  • VNITŘEK

-  plátno u nejjednodušších modelů

- antibakterální materiály

- kombinace kůže a antibakterálních materálů

- nejkvalitnější modely mají specální tlumící vložky pod patou (některé dokonce i v oblasti špičky) v kombinaci s antikakteriálním materiálem a kůží

Tady jde jednoznačně pocit, hygienu a sebeúctu. U kvalitnějších jazzovek s antibakterální vrstvou se při tréninku cítíte mnohem příjemněji a nehrozí nepříjemné pálení a svrbení. Také v okamžiku kdy po tréninku boty zujete se projeví kvalita vnitřního materálu. Proč sebeúcta? Tanec je krása, noblesa, pocit a jistě se mnou souhlasíte když tvrdím, že dobře oblečený tanečník má předpoklady pro trénink a  vystoupení s dobrým pocitem a větší sebeúctou (nemyslím nafoukaností)

  • MATERIÁL

- plátno u základních modelů

- vepřovice

- kravská kůže

- neopren, elastické materiály

Podobné závěry, které jsem popsal v odstavci vnitřek platí i pro materiál, který si zvolíte. Snad jen to že kravské kůži a moderním elastičkým materiálům se ostatní nevyrovnají :) Pro větší ilustraci se podívejte na naše video, kde jednotlivé body článku názorně popisuji.




Nejnovější

Video

Instagram