Jak vybrat správné boty na step

Ahoj, moje jméno je Igor Bezdieniezhnykh, jsem několikanásobný mistr a vicemistr České republiky, mistr Ukrajiny, mistr Ruska, mistr Evropy, mistr a dvojnásobný vicemistr Světa ve stepu. Momentálně učím na konzervatoři “Taneční centrum Praha” a dále působím jako lektor/choreograf v “TAP Academy Prague”. Více o mně můžete najít na instagramu @Dr.Tap  případně FB profil Igor Bezdieniezhnykh. 




Rád bych se s vámi podělil o moje zkušenosti s výběrem těch nejlepších bot na step.


Step (TAP Dance) - taneční styl, ve kterém jde převážně o umění vytvářené plíškami na botách tanečníka  (Stepkach). Stepař je tedy prakticky tanečník a umělec dohromady, protože jako hudební nástroj používá své nohy pro vytvoření nejrůznějších rytmů a zároveň se i plynule pohybuje. Začátek historie stepu spadá do období prvních černošských náboženských shromáždění. Step patří k prvním jazzovým tancům. Vznikal v amatérských poměrech koncem 19. století a vyvíjel se s jazzem a to i mnohem dříve, než došlo k jeho pojmenování. Půvab rytmických úderů našel oblibu u širokých mas amerického lidu a zajistil popularitu na další stovky let dopředu.

 

Pokud chcete se naučit stepovat berte stepařské boty jako důležitý základ pro výuku. Boty mají speciální kovové plíšky, díky kterým tvoříte originální zvuk a proto je důležité si správně vybrat vhodný typ.

 


Stepky můžeme rozdělit na profesionální a amatérské. Rozdíl mezi nimi je hlavně ve vrstvě a materiálu podrážky.


  •  Profesionální stepky mají podrážku složenou z 2 až 3 vrstev, z nichž jedna zpravidla bývá dřevěná.
  • Amatérské stepky jsou vzhledově nižší a podrážka se skládá se většinou z jedné vrstvy plastového, koženého nebo také dřevěného materiálu.



     

Dále podle pohlaví můžeme dělit stepky na Unisex, Dámské a Dívčí


  • Unisex jsou vhodné pro muže, ale často jsou používané i dámami. Vyznačují se zavazováním na tkaničky a nižším podpakem.



  • Dámské vycházejí ze dámských střihů boty. Jsou to vyloženě dámské boty vyznačující se oproti unisex i vyšším podpatkem a zpravidla zapínáním na přezku.




  • Dívčí jsou to nejčastěji stepky "pro malé princezny" , kde se snoubí dětský dizajn se stepařskou funkčností. Jedná se často o dizajnové kousky, které potěší srdce malé tanečnice i jejich rodičů.




Boty na step, které jsou vyrobeny z měkké kůže se mají tendenci roztáhnout a proto při výběru velikosti by jste měli kupovat přešně na míru. U ostatních materiálů, které méně povolí doporučuji koupit mírmý nadměrek 2-3 mm.

 

Pro začínající stepaře, doporučuji vybírat nejprve amatérské boty, které jsou i levnější a časem můžete přejít na profesionalní. Na základy stepu budou stačit.
 

Na botách se používají plíšky pod špičkou a pod patou, slouží k vytvoření potřebného úderu díky kterému tvoříte rytmus. Ve stepu používáme údery špičkou, patou nebo dohromady najednou pro hlasitý “akcent”. Zvuk tvořený špičkou nebo patou není stejný. Je to obrovský rozdíl jak vzhledově tak rytmicky. Plíšky doporučuji vybírat stejne značky jako samotná bota. Pokud si vyberete stepky značky Capezio, nebo BLOCH tak i plíšky vybírejte od stejné značky.



Pokud kupujete botu a plíšky zvlášť, tak si je na botu můžete jednoduše namontovat. Na to budete potřebovat šroubovák a trochu zručnosti. Plíšky, stejně jako bota mají 3 díry pod špičkou a 3 díry pod patou. Stačí přiložit plíšek, který patří ke špičce nebo k patě a namontovat tři šrouby, tím plíšek pevně zafixujete. Důležitá je následná kontrola dotažení šroubů alespoň jednou za měsíc. Jestli potřebujete dotáhnout šrouby nebo ne, aby se kvůli častému používání plíšek neuvolnil a aby vám nevypadl žádný šroub. 



Boty na step Vám vydrží podle toho jak často je budete používat. Amatérské stepky vydrží přibližně 1-2 roky při mírném a opatrném používání. Profesionální stepky vydrží 1 až 1,5 roku vzhledem k velké zátěži a častému používání. 


Pokud Vám ještě roste noha tak doporučuji vybírat levnější boty, které Vám dobře poslouží na kratší čas.
 

U profesionálních stepek POZOR zpravidla se používá silnější kůže. Ta je tvrdší a proto tolik se neroztáhnou.  Z toho důvodu u profi stepek doporučuji kupovat boty s mírným nadměrkem cca 5 mm.


Potřebujete poradit s výběrem, podívejte se do kategorie boty na step, nebo nám zavolejte +420 723 687 898

Nejnovější

Video

Instagram