Jak vybrat baletní cvičky

Mnozí z vás mají úplně jasno v tom, jaké baletní cvičky nebo piškoty koupit. Ať už pro své dítě nebo pro sebe. Pokud ne, přečtěte si tento článek. Budu stručná a výstižná, doufám. :)

Styl tance, na který se baletní cvičky používají, klade důraz na techniku. Výběr vhodné cvičky je nesmírně důležitý. Napomáhá k naučení se správné techniky.

Baletní cvičky můžeme rozdělit na cvičky pro děti a pro dospělé. Zde jde zejména o číslo boty.

Pak také pro začátečníky a pro pokročilejší tanečníky. Zde záleží mimo jiné od podešve.

Celá podešev (full sole) je určena pro začínající tanečníky. Sahá od prstů až po zadní část piškoty. Noha v ní má větší oporu.


Rozdělená podrážka (split sole) - je vhodnější pro pokročilé tanečníky. Umožňuje větší flexibilitu.

Baletní cvičky se vyrábějí z 4 základních materiálů. Ty mohou být kombinovány s dalšími materiály, které přinášejí nové výrobní technologie. Mám na mysli hlavně materiály, které zaručují elasticitu cvičiek po celém chodidle.

Základní materiály:

  •          Plátno (canvas)
  •          Kůže (leather)
  •          Satén (satin) 
  •       Stretch materály

Plátěné cvičky beru jako úvodní level a nejčastěji používané.

Saténové baletní cvičky se používají zpravidla na představení. Jejich údržba je náročnější. Samotný materiál je "klouzavější".

Kožené vydrží déle, jsou velmi příjemné na použití ale i jejich cena je vyšší.

V současnosti více výrobců začalo uvádět na trh cvičky ze strečových materiálů, případně jsou tyto strečové materiály "vsazeny" do určité části piškoty. Tento materál nejlépe sedne na nohu je asi nejpříjemnější.

Pokud budete na vážkách a nevíte se rozhodnout, pro ten či onen materiál, určitě vás usměrní i váš taneční pedagog.

Jak správně vybrat baletní cvičku?

Při výběru nepostupujeme klasicky jako při výběru bot, které běžně nosíme. Vyberte si materiál, z jakého mají být cvičky podle potřeby nebo doporučení tanečního pedagoga.

Prsty by měly být vždy na konci přední části cvičky, bez žádného extra místa v zadní části a po bocích. Po stranách bývá u piškot gumička, a to jedna nebo dvě. Buď jsou našity nebo si můžete gumičky přišít k cvičkám podle své potřeby.


Cvička má sedět "jako ulitá". Příliš mnoho zbytečného místa neukáže propnutí špičky (nohy) - ztrácí se "oblouk", který by tam měl být :) a měl by být viditelný i pro tanečního pedagoga. Pokud cítíte, že máte v baletních cvičkách více místa, vyzkoušejte o číslo menší.

Stejně důležité aby prsty netlačily, v první pozici nebo v druhé si udělejte plié. Měli byste s nimi pohodlně pohybovat. Také v zadní části cvičky nesmí být žádná "tlak". Pokud cítíte jakékoli stažení, zkuste o číslo větší.

Jednoduše, musí být pohodlné.

 AKTUÁLNÍ NABÍDKU TANEČNÍCH CVIČEK NAJDETE TADY

Nejnovější

Video

Instagram