Co nesmí chybět v tvém šatníku? Zeptali jsme se 14 tanečníků

Pokud by si dostal 5 sekund na vyjmenování toho, co klasickému tanečníkovi nesmí v jeho šatníku chybět, určitě by tě jako první napadly cvičky, špice, dres, či tutu sukně. V tomto bychom s tebou jednoznačně souhlasili. V případě, že by si ale dostal více času na jmenování všeho potřebného, ​​bylo by to skutečně všechno?

Mnozí dnešní tanečníci si uvědomují rozdíl mezi svou vizáží na jevišti a na tréninku. Taneční trénink není takový striktní v oblékání, jako samotné představení nebo soutěž, ale stále se v něm očekává jistý respekt a etiketa. Koneckonců, balet je taková forma umění, která byla prvotně předváděná na královském dvoře.

Takže pokud tancujeme profesionálně, nebo jen tak pro zábavu, je dobré přehodnotit některé základní kousky, které by neměly v šatníku tanečníka baletu chybět. A to nejen z úcty k baletu, ale i proto, že většina kousků hraje svou specifickou a důležitou funkci.

Minulý rok jsme pro tebe v článku ,, Bez čeho se baletka během roku neobejde '' sepsali několik základních věcí, které by neměly chybět v šatníku žádného tanečníka klasického tance a proto jsme se letos rozhodli pro jiný formát. Oslovili jsme několik Slovenských tanečníků a tanečnic a zeptali jsme se jich, bez čeho by se na tréninku neobešli a co patří do jejich základní taneční výbavy.



Jejich odpovědi se v mnohém shodovaly a proto jsme tyto taneční potřeby roztřídili do několika kategorií. Některá doporučení tanečníků jsme však nechali nezařazené pro jejich originalitu a ty ti přinášíme v závěru článku.
Kdo z tanečníků nám poskytl své odpovědi zjistíš během čtení článku.


Taneční obuv

Každý dotázáný tanečník dal na první místo kvalitní taneční obuv a to podle příslušného tanečního stylu. Vždyť není přece bota jako bota. Dívky nám nejčastěji zmínily špičky a cvičky ve dvou základních barvách (růžová a tělová) jako povinnou tréninkovou výbavu, rovněž zateplovací booties, charakterovou obuv, jazzové boty a pohodlné tenisky.

Taneční obuv je jedna z cenově nejnáročnějších tanečních potřeb, která rovněž podléhá největšímu opotřebení. I proto jsme nedávno sepsali článek o tom, jak pečovat o taneční boty, který se věnuje péči o taneční boty a našel si oblibu u stovek tanečníků. Pokud si se k němu nedostal, určitě se na něj jdi podívat, pomůže ti ušetřit ročně desítky eur na tanečních botách.

Taneční obuv všeho druhu, s propracovanými číselníky a velikostními tabulkami najdeš na našich stránkách v sekci Taneční obuv. Už si jen zvol taneční styl a vyber si konkrétní model.



Kristína Slováková


Základní oblečení

Tanečníci zdůraznili, že klíčová je pro ně pohodlnost a čistota, při rozcvičce teplejší a volnější oblečení, avšak během samotného klasického tréninku se cítí nejlépe v kvalitním baletním dresu, trikotu a sukýnce.
Jelikož mnozí se setkali už se zraněními, doporučují nepodcenit oblečení na zahřátí a to stulpny, Warmers, svetříky a tepláky. Pokud máš několik tréninků denně, určitě potřebuješ mít po ruce více kusů z jednoho druhu oblečení. Vyhneš se tak nepříjemnému pocitu, když přijde na řadu tanec s partnerem, ale hlavně předcházíš nachlazení, pokud se převlékneš po tréninku do suchého a čistého oblečení.

Některé kusy oblečení se nepropotí tak, jako jiné. Takovým kusem je například sukýnka. Pokud si finančně omezený, nejvýhodnější je zakoupit sukýnku, která je neutrální a svou barvou se tak hodí k více dresům.
Nabízíme ti přímé odkazy na tyto taneční potřeby: dresy, stulpny na zahřátí, tepláky, sukýnky



Matilda Poláková


Doplňky do vlasů

Nezapomínej, že vlasy jsou rovnocenným doplňkem každé profesionální tanečnice. Nejenže uhlazují tvůj celkový vzhled, ale vypnuté vlasy ti zároveň prodlužují šíji, zvýrazňují tvůj výraz tváře a sjednocují ladné pohyby hlavy se zbytkem těla.

Jen jeden vyčuhující pramen vlasů, může narušit celkovou vizáž a zařadit tě na úroveň druhořadého tanečníka. Ačkoli si vlasy vyžadují samostatnou pozornost a jejich vypnutí něco trvá, tento čas můžeš kvalitně využít na pokec se spolužačkami, či kolegyněmi, nebo si vlasy můžete česat navzájem. Takto si vytvoříte prostor pro dívčí rozhovor a chvilku pro sebe, kterou vám nikdo nevezme.

Pro dokonale sepnuté vlasy budeš potřebovat vlásenky, gumičky, kartáč, hřeben, síťku na vlasy a lak. Pokud chceš najít vše na jednom místě, doporučujeme ti navštívit naši kategorii značkových pomůcek na vlasy.



Peter Andel


Souprava na šití

Set šicích potřeb už nejednomu tanečníkovi zachránil krk před vystoupením, zkouškami nebo tréninkem. Ať už si potřebuješ našít novou stuhu na špičky, nebo si zašít díru na kostýmu, očko na punčochách, vždy je třeba mít po ruce jehlu, nit, nůžky a stuhu. Nespoléhej se na to, že tuto soupravu určitě bude mít někdo jiný a měj vždy svou vlastní po ruce.

V naší nabídce najdeš praktický mini set od Bloch se vším, co tě zachrání před taneční katastrofou.



Nina Fukasová


Zdravotnické potřeby

Zní to až neuvěřitelně, že za tak ladnými pohyby, které na jevišti vídáme, se může skrývat bolest kolena, krvavé prsty na nohou, otoky nebo otlaky. Tanec je doslova vrcholový sport a proto naši dotázaní tanečníci definitivně zařadili zdravotnické prostředky mezi povinnou výbavu každého tanečníka. Zmínili hlavně obvazy, led ve spreji, chladivou mast, chrániče kolen, náplasti a dezinfekční prostředek.

U nás v obchodě zdravotnické potřeby najdeš v kategorii zdraví a výživa.



Richard Adamek


Taška a obal na kostým

Vidíš, že těch pomůcek je opravdu hodně a každá z nich hraje svou důležitou roli v kvalitním tréninkovém procesu nebo během představení. Pokud nechceš chodit na tréninky ověšený jako vánoční stromeček, potřebuješ prostornou tašku, kde se vše vejde a bude mít své místo.

Tak jako tanečníci, které jsme vyzpovídali v tomto článku, ani ty nepodceňuj tašku, která má dostatek přihrádek na to, aby si měl své potřeby rozděleny do jednotlivých sekcí. Nechceš přece v krátkém čase mezi tréninky hledat vše potřebné a další výhodou například takové multiprostorového tašky od Bloch je i to, že víš oddělit zpocené / mokré věci, od čistých / suchých.

Jednou z hlavních věcí, které si potřebuješ před tanečním představením připravit je kostým. Na ten ti doporučujeme samostatný obal s věšákem, který ho ochrání před zašpiněním a pokrčením. Capezio cestovní obal má dokonce k dispozici i kapsy na špičky, piškoty, dres, či jiné potřeby.

Zvláštní pozornost vyžaduje péče o tutu sukýnku, která si potřebuje zachovat svůj tvar, na ni bychom ti rovněž doporučili vhodný obal, jako je například tento od Sansha.


Tamara Čertíková


Něco extra navíc

Nakonec bychom chtěli zmínit pár drobností, které však hrají velkou roli v životě tanečníka. Jelikož tyto body se neopakovaly pravidelně u každého dotazovaného tanečníka tak jako předešlé odpovědi, zmíníme i autora, který na tuto pomůcku nezapomněl a kladl na ni speciální důraz.



Denisa Richtaríková


BONUSY

  • Filipovi Manco nesmějí během přípravy na taneční výkon chybět sluchátka s dobrou hudbou, která ho inspiruje, namotivuje, zrelaxuje a psychicky připraví. Rovněž vyzdvihl i válec na záda a gumu na roztahování, kterou najdeš iu nás od značky Sansha
  • Richard Adámek si zas neumí představit kvalitní trénink bez deodorantu, který doporučuje každému tanečníkovi i tanečnice. Tomuto absolutně rozumíme, protože právě muži jsou ti kteří zvedají dívky a jsou s nimi v blízkém kontaktu.
  • Denisa Richtáriková nezapomněla ani na silový trénink a k její povinné výbavě patří i závaží na nohy a ruce, které ti určitě doporučujeme.
  • Kristýnu Slováková nás svou odpovědí na článek ohromila. Podle ní totiž ve výbavě každého tanečníka nesmí chybět úsměv a upřímná radost z tance, kterou je cítit na dálku.


Vanesa Bublová


Věříme, že jsme ti přinesli užitečné tipy na základní potřeby pro každého tanečníka a tím ti i usnadnili nákup před začátkem nového školního roku. Jménem celého týmu Dancemaster bych chtěl poděkovat těmto úžasným tanečníkům, kteří nám přinesli své tipy, na základě kterých tento článek vznikl. Děkujeme Vám!


Simona Danková


Erika Švecová

Viki Kozáková

Liliana Szabová

Nejnovější

Video

Instagram