Anatomie baletních špiček

Baletní špička - pro někoho každodenní pracovní nástroj, pro jiného taneční obuv zahalená rouškou tajemství (hlavně pro tatínky, které tímto zdravím, a kteří si v prodejně špičky prohlížejí tak, že po nich poklepou prsty apotom důrazně prohlásí ..: "já jsem to věděl " :).

Poprvé použila baletní špičky dcera choreografa Filippa Taglioniho (1777-1871) na představení baletu Sylfida. Choreograf potřeboval vytvořit pocit, že se tanečnice "vznáší".

Vybrat správnou baletní špičku není tak jednoduché, ale o to není téma dnešního článku.

Nejprve si řekněme, z jakých částí se baletní špička skládá.

Tím pochopíme více i rozdíl v jednotlivých modelech. Každý model má své vlastnosti, parametry. Jsou přizpůsobeny potřebám tanečnic, jejich technické vyspělosti a také typu chodidla.

  • BOX je první důležitou částí  - místo, kde jsou "poskládané" prsty. Určujeme jeho tvar, střih oblouku, šířku i tvrdost, případně i materiál (uvnitř), ze kterého je vyroben.Samotný Box se skládá z menších částí, které rozhodně stojí za pozornost.
  • NOS - část baletní špičky v přední části, která směřuje od platformy směrem k lemu. Určuje se výška nosu (může být vysoký, středně vysoký, krátký)
  • PLATFORMA - ploška, ​​na níž tanečnice stojí (při postavení na pointe). Je to kousek špičky, který dává stabilitu, potřebný balanc. Ploška má různé tvary, může být např. široká, úzká, kulatá, oválná nebo plochá, či zaoblená ..
  • KŘÍDLA - jsou to boční strany baletní špičky, které obejmou chodidlo v oblasti kloubů prstů směrem výše, k nártu. Některé špičky mají tyto části tvrdší, jiné měkčí. Také jejich šířka mezi stranami špičky může být různá. Strany mohou být například nízké, střední nebo vysoké.
  • STÉLKA - další velmi důležitá část. Stélka podepírá baletku při postavení na point přesně v té části chodidla, kde to baletka potřebuje. Kromě toho, že může mít různou tvrdost (od měkkých až po nejtvrdší), může být i různé délky. Stélky se vyrábějí z různých materiálů např. celulóza, plast, dřevo ...
  • PODEŠEV je z vnější strany špičky. Podešev může být např. celá, dělená z různých materiálů např. celulóza, kůže ...
  • PATA - souvisí i se stélkou. Některé délky stélek nechávají patu volnou, jiné sahají až na patu. Zároveň, samotný střih baletní špičky (už ne stélka) může mít patu např. zúženou, tvarovanou, plnou .. Některé typy baletních špiček mají uvnitř na patě všitou velmi jemnou kůži, která brání sklouzávání.


Šňůrky v lemu - někteří výrobci vyrábějí určité modely špiček s plátěnými tkaničkami, jiní s kulatými, elastickými. Dokonce i samotný lem může mít podobné vlastnosti jako tkaničky, to znamená že může být elastický.

Vnitřní část baletních špiček může být plátěná, případně z materiálu, který je měkký, saje pot ..

Samotný materiál svršku (materiál, ze kterého jsou špičky vyrobeny) může být také rozdílný. Například satén, matné plátno nebo strečový materiál, který minimalizuje odstávaní přebytečného materiálu na špičce.

Existuje ještě mnoho dalších drobnějších rozdílů v provedení, výrobě, střihu....... Jmenovali jsme si některé z nich, které patří k základním při výběru správného typu baletní špičky.



Tagy: Anatomie baletních špiček

Nejnovější

Video

Instagram