Poradce výběrem tanečních dresů

 

Jak vybrat taneční dres? Ode dnes už to bude hračka! Stačí si přečíst si 7 tipů pro výběr nejvhodnějšího dresu.

Výběr podle tanečního stylu.

Ačkoliv se může zdát, že je dres jako dres a pokaždé jde o tanec, není to zcela tak. Učitelka klasického tance (balet) zpravidla doporučí dres na tenká ramínka. Dres by měl být samozřejmostí na hodinách klasického tance. Lidovkáři, u kterých je hodina klasiky také samozřejmostí, mají oblíbené spíše dresy s rukávem (dlouhý, 3/4, krátký). Jednoduché přidání sukně, přezutí a jsou připraveni z kalsiky na charakterovou část tréninku. Scénický tanec je nejvolnější, co se tréninkového oblečení týče. Často se využívají baletní dresy jakéhokoliv stylu (krajka, rolák, spodní dres), hlavně na představení. Zvláštní kapitolu tvoří dresy vhodné pod kostýmy. Bývají tělové barvy.

Toto jsou pouze obecné principy, nejlépe poradí váš taneční pedagog, nebo váš pocit.


Výběr podle velikosti

Jednotliví výrobci rozdělují velikosti na dětské a velikosti pro dospělé.  Na obrázku uvádíme přepočet obvodu jednotlivých partií těla na takzvané evropské míry. Evropská míra obyčejně uvádí dětskou velikost podle věku dítěte : do 2 let, 2 - 4 roky, 4 -6 let, 6 - 8 let, 8 -10 let, 12 - 14 let, 14 - 16 let. Naproti tomu Sansha uvádí jen písmena A, B, C, D, E, F, G, H, I. Bloch číselně odpovídá s vyjimkou 6 -7- let. Capezio má velikosti dětské S,M,I,L,Y.

Pro lepší orientaci uvádíme na naší stránce link na přepočty velikostí přímo u výběru velikosti v kartě produktu. 



Podobná situace je u výběru velikostí pro dospělé. Na naší stránce najdete porovnání velikostí jednotlivých výrobců, což vám upřesní a ulehčí výběr.
Nejlepšie je změřit v centimetroch tyto partie : Obvod hrudníku, obvod pasu, obvod boků a výšku od ramen do rozkroku. Tyto míry potom můžete dosadit do našich velikostí v cm v linku nad volenou velikostí  a zvolíte ideální velikost.


  

Výběr podle pohlaví

Zde je situace zcela jednoznačná. Myslím, že není třeba tento způsob více rozepisovat. Takové třídění naleznete na našem webu v levém sloupci.

 

 

Výběr podle materiálu

 Zde nastupuje skutečně idividuální situace. Každý se cítíme příjemně v jiném materiálu a tak se omezím pouze na popis nejčastěji používaných materiálů.

  • Bratek - patentovaný sytém připevnění všité podprsenky pouze na několika bodech. Zvyšuje svobodu pohybu.
  • Tactel - polyamidové velmi jemné vlákno s vysokým leskem. Velmi hustá textilie odolná vůči větru při zachování prodyšnosti.
  • Spandex - Lycra, elastan je syntetické vlákno známé pro svou výjimečnou pružnost. Je silnější a odolnější než přírodní kaučuk.
  • Polyester - nenasákavý materiál s vysokou odolností proti ultrafialovému záření, povětrnostním vlivům a chemickým látkám.
  • Nylon - Polyamid, či silon lehké, odolné umělé vlákno s vysokou oděruvzdorností.
  • Vlna - pro naši pokožku nejpřirozenější materiál. Výborně váže pot a při tom i hřeje.
  • Hedvábí - nejdražší a nejkvalitnější vlákno které se používá. Hedvábné oblečení je mimořádně hladké, jemné a dokáže se přizpůsobit teplotě. V chladu zahřeje, v teple odsává pot a rychle schne.
  • Bavlna - velmi příjemná na dotek, pružná a měkká. Nepříjemnou vlastností je schopnost vázat vodu (pot).
  • Satén - hladká tkanina s vysokým leskem. Charakterická je nízká hmotnost a vysoká jemnost.
  • Meryl - měkké, prodyšné mikrovlákno. Dobře se udržuje, drží tvar a je elastické.
  • Moher - jemná vlna s dlouhým vlasem z rouna angorských koz. Lehký a teplý materiál.
  • Akryl - umělé vlákno s texturou jako vlna. Používá se jako náhrada vlny. Je pružný, měkký s nižším sklonem ke žmolkování. Lehký, pevný, pružný, nesráží se.
  • nejnověji se objevila kombinace bavlny s elastickými materiály - taková tkanina dobře saje pot a zároveň je i elastická

 Výběr podle barvy

A máme tu další čistě subjektivní kategorii. Barva, co říct? Vyberte si podle svého vkusu. My vám pouze nabízíme barevnou paletu v levém sloupci webshopu. Třídění podle barvy zjednoduší a zrychlí váš výběr.

 Výběr podle vlastností

 Každý dres může mít několik různých variant - vlastností, které zpřesňují jeho použití. Pro lepší orientaci uvádím výpis vlastností, podle kterých můžete na našem webu vybírat: S podprsenkou,
Hrubá ramínka, Okolo krku, Se sukní, Rolák, Celotrikot, Bez rukávů, Dlouhý rukáv, Třičtvrťový rukáv, Krátký rukáv

 Výběr podle věku

I zde matematicky zcela jednoznačné, ale vzhledem k osobnost každého z nás doporučuji kontrolovat výběr s tabulľkou podle bodu "Výběr podle velikosti"


ZÁVĚREM

V tomto článku jsem se pokusil nastínit možné způsoby výběru tanečního dresu. Když si uvědomíme vysokou individualitu každého tanečníka bude asi nejlepším způsobem použití pokročilého filtrování v kategorii TANEČNÍ DRESY. Přeji vám úspěšný výběr dresu a do tance "pevný krok a dlouhý skluz". 

 

AKTUÁLNÍ NABÍDKU TANEČNÍCH DRESU NAJDETE TADY

 
 

Nejnovější

Video

Instagram