7 nejčastějších chyb při výběru baletní špičky

Jak poznáme na první pohled, že baletní špička není ta správná?

 Vyznat se ve spleti různých modelů baletních špiček od různých ověřených výrobců může být složité ....
Chceme Vás upozornit na nejčastější chyby při výběru a uvedeme nyní několik příkladů, podle kterých poznáte, že ty, které zkoušíte nejsou pro Vás ty pravé ..


1. vykřivení stélka - Twisting shanks

Pokud stojíte na point a stélka je vykřivená, směřuje na stranu a není pěkně rovně, v ose chodidla. Může to znamenat, že box špičky je příliš úzký a chodidlo do něj nezapadne správně. V tom případě zkuste širší box - buďto v dané velikosti, nebo velikost např. o půl čísla menší, ale se širším boxem.



2. Vyzouvání paty

Tento problém může ukazovat na to, že jsou špičky velké nebo naopak malé (to poznáte hlavně při demi-plié, pata padá dolů). Padání paty se můžeme odstranit i modelem, který má patu zvýšenou, nebo pokud nevyhovuje použití jiného typ špičky, můžeme přišít pomocné gumičky, které klouzání zabraňují.



3. Kosočtvercová špička

Pokud stojíte v první pozici celým chodidlem a špička vypadá dobře, ale při postavení na point vypadá v části nártu jako kosočtverec. V tom případě to znamená, že jsou špičky buďto úzké nebo je box velmi zúžený. Někdy tento problém vyřeší i model špičky s vyšším profilem, pokud je nárt vysoký nebo chodidlo širší a pevnější. Nízký profil je výborný pro udržení úzkého chodidla v boxu, aby se neklouzalo dolů, do boxu. Pokud máme chodidlo s vysokým nártem a vezmeme si špičku s nízkým profilem, nárt přesahuje nepřirozeně nad lem a vytváří tak esteticky bublinu na pointe.



4. Nejde se postavit přes plošku na pointe

Tento problém se vyskytuje hlavně u začátečníků, kteří ještě nemají trénovaná a pevná chodidla, učí se techniku ​​správného postavení se na point. Vysoký nos a typ špičky, která má tu vlastnost, že pomáhá vyhoupnout se na point celý problém zhoršují. Řešením je nižší nos nebo měkčí stélka, avšak s dostatečnou podporou celého chodidla.



5. Noha se při postavení na point třese, stojí mírně na straně

Tento problém může být i nebezpečný a může vést i k stresovým situacím, zlomeninám. Obvykle to znamená, že potřebujete baletní špičku s pevnějšími křídly pro lepší podporu. V některých případech nepřejdete přes plošku špičky, je vhodné pak najít kompromis mezi boxem s dostatečnou podporou (pevnější křídla, pevnější box) a měkčí stélkou.

6. Nadměrná bolest prstů

Může znamenat, že box je příliš úzký a prsty jsou v něm namačkané, možná se až kíiží, což způsobuje nadměrné tření v oblasti kloubů. Nebo naopak, box je příliš široký, má příliš vysoký profil a vy propadnete zcela dolů a cítíte tlak na prsty, nehty. Řešením tohoto problému je širší box, nebo hledání jiného typu boxu.

7. Halux

Pokud máte chodidla s haluxem, zúžený box špičky může tento problém ještě více prohloubit. Řešením je použítí oddělovačů prstů, které vyrovnají palec a zároveň výběr širšího, možná i čtvercového boxu baletní špičky.



 
Najít správný tvar a velikost baletní špičky je důležité nejen pro komfort, ale také je to předpoklad, že techniku ​​tance na špičkách budete dělat správně. Příliš malé velikosti jsou stejně nesprávné jako příliš velké - obojí vás bude vzdalovat od dobrého výkonu.


Nejnovější

Video

Instagram