Víte, že tanec působí na váš mozek mnoha způsoby?

Tanec je často podceňován jako způsob jak zlepšit stav svého zdraví a štěstí. 

Tancování o samotě nebo se svými přáteli či partnerem není jen volnočasovou aktivitou vyhrazenou na víkendy. Je to rozumová činnost, která má množství přínosů pro fyzické a psychické zdraví. Nové studie ukázaly spojení mezi pravidelným tancováním a neurologickým zdravím. Tyto argumenty vás zaručeně přinutí jít opět na taneční parket.
Podívejte se na vliv těchto tří faktorů na váš mozek a tělo.

1. Tanec zlepšuje vaší neuroplasticitu

V nové studii Albert Einstein College of Medicine v New Yorku, která byla publikovaná v časopisu New England Journal of Medicine, měřili výzkumníci mentální ostrost prostřednictvím stárnutí sledováním míry demence. Studie byla zaměřena na seniory starší 75 let a toto měření bylo prováděno v průběhu více než dvou desetiletí. Cílem studie bylo zjistit, zda fyzická aktivita má jakýkoliv vliv na duševní nebo kognitivní ostrost.

Studie zjistila, že většina tělesných aktivit nemá žádný pozitivní vliv na duševní ostrost, kromě jedné: tance. Pravidelné tančení skutečně snižuje riziko demence o neuvěřitelných 76 procent. Neurolog Dr. Robert Katzman vysvětluje, že lidé, kteří často tančí, mají větší kognitivní rezervy a zvýšenou složitost neuronových Synaps. Tanec způsobí, že mozek propracuje své nervové dráhy, což pomáhá při neuroplasticitě.

 

Imagem

2. Tanec zvyšuje inteligenci

Inteligence je nejasný termín, ale jednoduše řečeno, pokud je vaše odpověď na konkrétní situaci automatická, je obecně akceptované, že jde o inteligenci. Jinými slovy, když mozek zvažuje různé a přiměřené reakce na situaci a cíleně si vybere jednu z těchto odpovědí, tento proces se považuje za inteligentní.

Proto nejlepším způsobem, jak měřit svou inteligenci, je uvedení do situace, která vyžaduje rychlou reakci. Tanec je dokonalá aktivita na používání a zdokonalování vaší inteligence, protože se neustále dostáváte do situací, které vyžadují rychlou reakci. Když tančíte, musíte se rozhodnout, jak rychle se pohybujete, jakým způsobem se otočíte, jak se mění rytmus skladby a podobně. Tanec často zvyšuje rychlost, se kterou reaguje mozek na problémy a posiluje tak vaši inteligenci v procesu.

 

Imagem

3. Tanec zpomaluje stárnutí a zlepšuje paměť

Čím složitější jsou vaše nervové synapse, tím je zdravější váš mozek. Podle Dr. Katzman byste měli dělat vše, co je možné, abyste vytvořili nové neuronové cesty a tanec je skvělý způsob, jak dosáhnout tohoto cíle.

Jak stárneme, mozkové buňky umírají a dráhy, přes které vaše nervové synapse putují, jsou mnohem slabší. To je důvod, proč je léty těžší pamatovat si jména. Protože existuje jen jedna neurální cesta, která vede našim mozkem k těmto uloženým informacím. Nicméně, pokud pracujete a trénujete svůj mozek na tom, že se učíte nové věci, jako například tanec, můžete vybudovat nové cesty; pokud se jedna cesta z důvodu věku ztratila, můžete mít vybudovanou alternativní cestu připravenou nastoupit na její místo.

Tak co, kdy a kde se vidíme na parketu?

Nejnovější

Video

Instagram