Jak pečovat o taneční boty a prodloužit jejich životnost

Starat se o své taneční boty je jednou ze základních podmínek k tomu, abyste mohli tančit. Vždyť co jiného, než zdraví a zdravé nohy jsou tím, co k tanci nejvíce potřebujete?

Jen si to představte: 6 kostí, 33 kloubů, 107 vazů, 19 svalů a šlach a 145 000 potních žláz v každé noze. Ještě se divíte, proč je důležité mít dobrou obuv, o kterou se pravidelně staráte? Jedna jediná bota toto všechno chrání. Přemýšlejte o tom pokaždé až si ji budete obouvat.

ŽIVOTNOST BOTY JE ZÁSADNÍ

Mnozí se diví, proč jsou kvalitní taneční boty tak drahé. Nooo, jak se to vezme. Převážná část kvalitních baletních bot jsou vyráběna ručně, z odolných a spolehlivých materiálů. I když každý tančí na jiné taneční úrovni, někdo tančí každý den a někdo stojí na špičkách jen párkrát za měsíc, životnost boty máte v moci i tak nakonec právě vy.

Tak se pojďme společně podívat na to, jak ji prodloužit a naučme se jak boty opravovat, ladit, čistit a skladovat.

TIP # 1: VYSUŠTE SVOU OBUV

Asi největším problémem je vlhkost, která ničí vlákna, spoje, lepidla a celkově materiál boty, což způsobuje její postupný rozklad. Jelikož převážnou část dne máte boty na noze, přirozená vlhkost z nohy  prosakuje botu. Dbejte tedy na to, aby jste vždy, pokud je to možné, dali botě příležitost se vysušit. POZOR! Ne na radiátoru.

TIP # 2: BOTY SI DOBŘE UPEVNĚTE

Pokaždé zkontrolujte, aby jste měli botu pevně na noze. Důkladná fixace a zavázání boty způsobuje větší odolnost vůči lámání a namáhání boty. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou, protože na jedné straně snižujete opotřebení obuvi a zároveň eliminujete nebezpečí poranění chodidla.


TIP # 3: MĚŇTE OBUV

Doporučujeme tanečníkům zvolit používání minimálně dvou párů bot pro jeden taneční styl. Tanečník má tak možnost si boty mezi hodinami vyměnit a zatím, co jeden pár bot se zotavuje-vysouší, s druhým párem pracujete. V konečném důsledku vás to vyjde levněji, protože opotřebení a čas se přenese na dva páry obuvi. Praxe ukázala, že tanečník spotřebuje tímto způsobem ročně méně bot než v případě, že tancuje jen v jednom páru.

TIP # 4: PŘIZPůSOBOVÁNÍ OBUVI

Tanečníci dělají často chybu a to zejména v případě baletních špic, že svou obuv násilím lámou, klepou po ní nekontrolovaně kladivem nebo bouchají s botou po jiných předmětech. Snaží se tak botu přizpůsobit a myslí si, že toto je ideální způsob. Doporučujeme jít na to velmi jemně. Bota musí splynout s vaší nohou přirozeným způsobem během tréninku. Výrazně se násilím a špatnou manipulací krátí její živostnost.


Ochranné, zdravotní a čisticí pomůcky najdete v nabídce našich tanečních doplňků


TIP # 5: PŘENÁŠENÍ OBUVI

Obvykle to tak bývá, že po koupi si tanečník své boty hýčká, pečlivě je přenáší a odkládá. Jakmile ten '' nový '' stav pomine, na boty se zapomíná a už se k nim chováme, jako kdyby to byl jen nějaký hadr. Starejte se o boty celý čas, přenášejte a ukládejte je bezpečně. Noste je odděleně od další obuvi, aby vám nenapáchly a uvidíte jak tím prodloužíte jejich životnost.

TIP č. 6: ČIŠTĚNÍ A OPRAVA OBUVI

V případě, že se vám boty zašpiní nebo se poškodí, použijte pouze takové čisticí prostředky a materiál na opravu, který doporučují odborníci a který je vhodný pro daný typ boty. Pokud se rozhodnete pro jiné řešení, věřte, že tím uděláte jen více škody než užitku. Nikdy taneční boty, baletní špice nebo taneční cvičky nedávejte prát do pračky, ztratí tvar a materiál bude okamžitě poškozen.

TIP č. 7: NAKUPUJTE U ODBORNÍKů

Důvěřujte kvalifikovaným prodejcům a věřte, že ne kazdý prodejce chce na vás jen vydělat. Existují i tací, pro které je tanec stejnou vášní, jak pro vás a právě ti mají upřímný zájem vám pomoci a poradit to nejlepší řešení pro vaši nohu.


Pokud byste měli jakékoli dotazy nebo potřebujete poradit s výběrem správného typu obuvi přečtěte si náš článek o tom Co rozhoduje při výběru baletní špice

... nebo nás přímo kontaktujte, jsme tu stále pro vás :)

Nejnovější

Video

Instagram